Info: Over Istrië | Evenementenkalender | Uitgaan - Eten en Drinken | Bezoektips

Pula

Arena

Pazin

Beram - Fresco's

 Beram - De kapel van "Sveta Marija na Škriljinah". U vindt het kerkje, gebouwd in de 15e eeuw, 600m buiten het dorpje. De muren zijn beschilderd met fresco's door Vincent van Kastav en zijn assistenten in het jaar 1474. Boven: "Dodendans".

 

Poreč

Poreč - Eufrasiusbasiliek

De Eufrasiusbasiliek (Kroatisch: Bazilika Eufrazijana) is het bekendste bouwwerk in de Kroatische stad Poreč in Istrië. Deze basiliek is in de zesde eeuw na Christus gebouwd en is vernoemd naar de Byzantijnse bisschop Eufrasius. In 1997 is dit bouwwerk door UNESCO op de Werelderfgoedlijst geplaatst. De kerk is gebouwd in Byzantijnse stijl.

De basiliek
Het oudste gedeelte van het complex wordt gevormd door de resten van een kapel uit de 4e eeuw, gebouwd door Maurus, de bisschop van Poreč. Het complex van de 6e-eeuwse Sint-Eufrasiusbasiliek is een voorbeeld van de vroegchristelijke Byzantijnse bouwkunst in Europa. Het complex bestaat uit de drieschepige basiliek zelf, gedecoreerd met mozaïeken, een atrium, een achthoekig baptisterium, een voorportaal en een herdenkingskapel met een grondplan in klaverbladvorm.

Het interieur
Binnen in de drieschepige kerk bevinden zich kleurrijke mozaïeken in de absis. Bovenaan is Jezus op de troon te zien, geflankeerd door zijn apostelen. In de koepel domineert Maria met haar kind. Naast haar zijn engelen en heiligen met martelaarskroon te zien. Tussen de figuren bevindt zich ook bisschop Eufrasius, die de Heilige Maagd naar Byzantijns gebruik een schaalmodel van de basiliek aanbiedt. Onder dit mozaïek zijn taferelen uit het leven van Maria aangebracht, en daaronder weer bevinden zich geometrische decoraties in marmer. De overkoepeling boven het altaar, het gotische ciborium is in de 13e eeuw gebouwd en gedecoreerd met in goud gevatte edelstenen.

Verder zijn er in de basiliek achttien Griekse marmeren zuilen die zijn versierd met gebeeldhouwde kapitelen. De absis is versierd met 6e-eeuwse mozaïeken. Bij de de sacristie is er een kleine kapel met drie absissen, waar ook een vloer ligt uit de 6e-eeuw. Onder deze vloer liggen de stoffelijke resten van de heiligen Maurus en Eleutherius. In het midden van het baptisterium bevindt zich een doopvont em zijn er enkele fragmenten van mozaïeken.

De kerk is geopend voor bezichtiging. In de zomer zijn er rondleidingen met gids.

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

 

Pula

Pula - De Arena

Dit amfitheater is qua grootte de zesde nog bewaard gebleven Romeinse arena.
Er konden ca. 23.000 toeschouwers door de twee hoofdingangen en vier zij-ingangen naar binnen. Op de tribunes kregen ze brood en spelen voorgeschoteld. In de arena vonden gladiatorengevechten plaats en er werden ook mensen voor de wilde dieren geworpen. In 404 verbood men dit soort vermaak en werd de arena een marktterrein. Tegenwoordig wordt de Arena gebruikt voor concerten, opera's en filmfestivals.

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

 

Pula - De Sergiusboog

De Sergiusboog werd tussen 29 en 27 v.C. opgericht. De boog werd gebouwd ter herdenking van de zege in de slag bij Actium (31 v.C.). U kunt de Sergiusboog vinden aan het begin van de Ulica Prvog Maja.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Pula - De Augustustempel

Pula - De Augustustempel

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Croatia, Istria & some beautiful places

22304 Page visits since 08-04-2010