Info: Over Istrië | Evenementenkalender | Uitgaan - Eten en Drinken | Bezoektips

Over Istrië

Geschiedenis

Venetiaanse invloeden
Istrië erft zijn naam van een Illyrische stam, de Histri. Strabo verwees naar hen als de bewoners van deze landstreek. De Romeinen kenden ze als een woeste Illyrische stam van piraten, voor wie de rotsige kust een natuurlijke bescherming bood. Na twee Romeinse invallen gaven de Histri, in 117 v.Chr, zich pas gewonnen.

Men speculeert nog over het verband tussen Histri en Istrië en met de Latijnse naam Hister en de rivier de Donau. Deze zou (volgens volksverhalen uit de oudheid) in tweeën splitsen, waarvan de ene tak uit zou komen in de Golf van Triëst en het andere gedeelte in de Zwarte Zee. Dit is echter een legende.

Na de val van het West-Romeinse Rijk plunderden de Goten en de Langobarden de regio. In 789 werd de regio geannexeerd door de koning van de Franken, Pepijn de Korte. De graven uit Karinthië, Meran (Italiaans: Merano, Latijn: Castrum Maiense), Beieren en de patriarch van Aquileia werden de bestuurders van Istrië, daarna werd het ingelijfd door de Republiek Venetië. In 1797 werden de Habsburgers heersers over Istrië, met een korte onderbreking van Napoleonistische overheersing tussen 1805 en 1813.

Bezienswaardigheden
Bekende nationale parken zoals Brijuni en natuurpark Učka zijn wettelijk beschermde natuurgebieden. Andere bezienswaardigheden zijn het Lim Kanaal (tussen Vrsar en Rovinj), de bossen bij Motovun, de bossen Zlatni Rt Šijana vlak bij Pula, het beschermende natuurgebied Kamenjak in het zuiden van Istrië en het Palud reservaat (voor ornithologie) vlakbij Rovinj. Er zijn op de Brijuni archipel ongeveer 680 plantensoorten, de archipel heeft ook een afwisselende vegetatie en olijvengaarden.

Toerisme
Massaal toerisme in Istrië gaat terug naar de tijd van de Romeinen, toen de Romeinse keizer Vespasianus een amfitheater in Pula bouwde voor volksvermaak. Ten tijde van de Oostenrijks-Hongaarse overheersing in (1866) begon de Oostenrijkse en Hongaarse monarchie en aristocratie Istrië te bewonderen en te bezoeken, Poreč werd een gewilde reisbestemming. Met veel inspanning is er na de Tweede Wereldoorlog gewerkt aan de infrastructuur en de belangen van toerisme in de regio. Een combinatie van natuurlijke schoonheid, rijke geschiedenis en cultureel erfgoed zorgde voor gezonde en concurrerende diensten langs de westkust in steden als Poreč, Pula, Rovinj, Umag, Novigrad, en Vrsar. Istrië is vandaag de dag een belangrijk toeristenoord, met toeristen uit zowel west- als centraal Europa.
Niet minder dan 27% van de toeristen die naar Kroatië gingen, bracht hun tijd door in (het Kroatische deel van) Istrië, en 35% van de totale tijd die toeristen in totaal doorbrachten in Kroatië, brachten zij door in deze regio.

Klimaat
Istrië is in het noorden beschermd door de Alpen en het hoger gelegen binnenland. Het heeft een Mediterraan Klimaat, met gunstige temperaturen tussen een gemiddelde van 5°C in januari en een gemiddelde van 24°C in augustus. Istrië heeft droge en warme zomers met meer dan 10 uur zonneschijn per dag. Meer dan 240 dagen per jaar is de temperatuur hoger dan 10°C. Ondanks de lagere temperatuur in Istrië vergeleken bij Dalmatië zorgt de Adriatische Zee voor veel verwarming, met temperaturen tot 26°C in augustus, en op z´n koudst 9° - 11°C in maart. Bevriezingen komen zelfs in de kleine ondiepe baaien weinig voor. Tijdens de winter brengt de bora (of bura) koud en helder weer vanuit het noorden. Vanuit het zuiden brengt in de zomer de Jugo (jug=zuid) regen. De Mistral (Italiaans: Maestral) blaast een zomerbries vanuit het binnenland naar de zee toe. Het zoutgehalte van de Zee bedraagt 0.37%.